Rittmesteren satt å funderte på årets løypeoppsett. Han og resten av sykkelklubben hadde nesten alle etappene klare,men det gjensto noen detaljer i forhold til siste etappen.I fjor hadde de nemlig fått inn en del klager på at innspurten var altfor bratt.

Han tok fram regelboka,og slo opp på oppløpsidene. Der sto det ingenting om hverken opp eller ned,men de fant sikkert en løsning til slutt, tenkte rittmesteren.

Han kjedet seg der han satt,på et knøttlite kontor,og gledet seg egentlig mest til alt var over. Da kunne han dra på fjellet,hvor han leide en liten sykkelseter i sommerhalvåret. Han hadde ikke råd til mer, siden han ble deltidsansatt på Nav,og ikke hadde noen andre til å støtte seg. Der kunne han drømme seg tilbake,til den gangen han var ung, og god.

Den gangen han seiret i Bukkerittet, to år på rad,og etter det, syklet i ulaget. Der fikk han dessverre bare et år på setet, før alt gikk over styret, i en forholdsvis bratt utforkjøring. Det gikk i brudd, og han fikk en stygg smell i hodet. I tilegg mistet han hukommelsen i flere timer,før han husket hvor den var. Da var den til gjengjeld lett å finne.

Han var lenge helt på felgen, og det tok mange år, før han igjen var ute å sykla. Da var det kun for å kjenne på friheten, og et hardt sykkelsete.

Han tilbakela mangfoldige kilometer. Over fjell,og dype daler. Det var den gang da, tenkte han. Nå satt han å lurte på hva høyden på målseilet skulle være, og hvor seierspallen skulle stå. Pallplassering var ikke hans sterkeste side, så det overlot han til noen andre. Nå måtte han komme seg hjem,og få seg litt søvn.

Dagen etter smalt startskuddet, og han visste det kom til å bli en lang dag. Dessuten måtte han ekstra tidlig opp,for å hente spurtkanonene. De måtte være på plass på hver sin side av løypa, presis 500 meter fra målstreken.

Da vekkerklokka ringte, var han langt borte fra både sykkelhjelmer og knebukser. Rittmesteren bodde nemlig flere mil unna, og han var sent ute av senga. Frokosten ble inntatt i rekordfart, men han ble stående å lure på om han skulle ta den hvite,eller gule trøya. Det var jo ikke noe poeng, så han tok den grønne. Shortsen var på, og passe lang, så han ikke skulle skille seg ut.

Tre timer senere sto han med startpistolen hevet over hodet, og var klar for å sette i gang årets første etappe.

Hvis man snur på Flisa, kommer man bare hjem igjen.

Tom Erling Rørvik

Oppvokst øverst i Olumslinna. Litt inne i skogen, på Langli Gartneri. Pappa til Herman,og lykkelig gift. Veldig glad i mat og kake. Jobber på Vic Tronrud og som tilkallingsvakt på Krisesenteret i Hønefoss. Trives godt på fotballbaner, hockeyhaller og i skogen med soppkurv og bærspann.

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev