Forbrukerne, matbransjen, bonde-organisasjonene, fagdepartementet, reiselivet, lokale og nasjonale politikere: alle er opptatt av det. Hvorfor er denne interessen så stor nå? Vi snakker om viktigheten av god og sunn mat, lokale tradisjoner og bærekraftaspektet.

Vi liker Cheddaren fra Thorbjørnrud, drikkene fra Røyse Bær og Fruktpresseri, spekematen fra Ask Gård, honningen Herfra, sikrognen fra Villfisken, pølsene fra Leiv Vidar, Ringerikspoteten og Ringeriksertene. Vi begynner å gjenkjenne kvalitet, og ser at
nye produkter kommer til.

Smaken av Ringerike er smaken av råvarenes opphav. Sødmen i bærene som er fra Røyse, har med smak av jord å gjøre, eller terroir som franskmenn, og etter hvert også vi, kaller det. Altså summen av effektene som lokalt miljø og jordsmonn har på dyrkingen av matvaren. Hvor maten dyrkes, hvor dyra beiter, hvor biene svermer, og hvilken respekt bonden har for sin produksjon, har avgjørende betydning for smak og kvalitet i sluttproduktet.

Akkurat nå står vi midt i den store innhøstingen, og da skjønner vi hvorfor Ringeriksregionen har hatt en så sentral posisjon gjennom tidene: vi bor nemlig midt i matfatet!

Lokalmat har vært redningen for mange små og mellomstore produsenter, og som samvirkemodell har det løftet norske regioner i matkvalitet, matsikkerhet og forbrukerbevissthet. Her på Ringerike, hvor jorda er rikest, har produsentene ikke sett det samme akutte behovet for konsolidering. Det har kanskje gitt enda større rom for
mangfold og framvekst av nye produkter med særegenhet i smak, kvalitet og ikke minst historie.

Vi kaller det Smaken av Ringerike, og det var den vi ville dele med dere alle da vi denne våren fikk vise oss frem i to programmer i Andreas Viestads poulære matserie En bit av Norge.

All mat er jo i utgangspunktet lokalmat, og det er selvsagt viktig at lokale markedsplasser også viser fram sin særegne mat. Men produsenter av mat har en større oppgave framover enn å forsyne sitt lokale marked.

Dersom Smaken av Ringerike skal lykkes i større skala, må vi jobbe systematisk med produsentenes nettverksbygging og de faktorene som er viktige for å utvikle dette matnettverket, slik som omstillingsevne, utvikling av flere unike lokale produkter, vilje til samarbeid og nødvendigheten av offentlig langsiktig satsing. Ikke minst må vi som forbrukere bidra ved å etterspørre – og handle lokale produkter! 

Vi kommer til å lykkes!

Jørgen Moe Jr
Daglig leder, Ringerike utvikling

Jørgen Moe Jr

Daglig leder i Ringerike Utvikling AS

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev