Vi minnes årets Ringerikskonferanse, hvor Ringerike næringsforening invitere oss alle til å få et innblikk i hva som beveger seg ute i verden, og hvordan verden endres raskere enn noen gang - Ringerike likeså. Da er det spennende å se nettopp på hvordan vi som region høster anerkjennelse og resultater ute i verden. Vårt eget næringsliv lykkes godt gjennom eksport av varer og tjenester, og Ringerike sees til for store internasjonale etableringer fra inn og utland. Vi setter vi vårt preg på verden, og verden setter sitt preg på oss.

Nils og Ronny har, gjennom sitt TV-program Handlingens menn, bidratt ytterligere med å sette Ringerike på kartet. De tar med seg en del av Ringerike ut i den store verden. At vår regionhovedstad Hønefoss har fått være vertskap for denne store studioproduksjonen gjør oss ydmykt stolte. Samtidig løfter vi haka og retter opp ryggen, når de to programlederne forteller om hvordan det å være fra Ringerike er deres oppskrift på suksess i møte med fremmed kulturer og nye mennesker. Kanskje er «det» hva vi kjenner på når Ringeriksregionen også høster internasjonal suksess og annerkjennelse? Det at vi har en tradisjon og en kultur som ikke skremmer, men som inviterer til godt samspill og gode, felles løsninger?

For vi har våre stedbundne tradisjoner. Vi kommer fra et sted, som gjør noe med oss og med forventingene til oss. Vår kultur og vår tradisjon er medbestemmende for våre strategier, og gjennom god evne til tilpasning og kursendring endres våre tradisjoner og vår kultur, og slik også våre strategier. Vi er stolte over å kunne si at Ringerike som region alltid har vært åpen, raus og fremtidsrettet, og ikke redd for å endre på hvordan vi tar fatt i oppgaver og ansvar.

«Jula er en liten oase, et ideal av snillhet» Har Odd Børretzen sagt. Han legger vel i det et ønske om at vi kanskje ikke skal legge snillheten på loftet sammen med kranser og julelys, men tenke «hvordan kan dette idealet kan være med oss også etter at juletreet er kastet ut, og ribbefettet har harsknet?». For denne tradisjonsrike høytiden bærer med seg mye av idealet til mennesket - uavhengig av religiøst ståsted og annen etisk rettesnor. Julen er ikke bare en oase slik som Odd Børretzen referer til, men også en påminnelse om at idealet må strekke seg til hverdagene. Det er det det flest av.

Ringeriksregionen har alltid båret tradisjoner med stor stolthet. Julen er en høytid hvor disse står i høysetet, og hvor oppskriften ofte er å endre så lite som mulig. Intuitivt tenker vi at tradisjoner kun består dersom de får være uendret, men det er det med tradisjoner som med alt annet: Skal de få leve og være aktuelle, må de tilpasses samtiden og fornyes for å være relevante. En tradisjon blir ikke brutt når den tilpasses nye situasjoner. Den forbedres.

Våre tradisjoner og vår kultur for å ivareta det bestående, ta vare på hverandre og bygge fellesskap, kan være vanskelig å trenge igjennom for den som har en annen kulturbakgrunn og tilhørighet. Vår oppfordring er derfor: Vær åpen for forandring og inkludering!

Det vil alltid tilføre et nytt perspektiv, gi deg ny kunnskap og nye venner.

Når juletradisjoner innbyr til at vi skal være sammen, skal vi ikke endre at vi er sammen, men hvordan, og kanskje også med hvem?

 

Gledelig jul fra alle oss i Ringerike utvikling 

Pelle Gangeskar, Jørgen Moe, Tone Reneflot Thoresen og Claus Wiemann Frølund

Ringerike utvikling

 

Jørgen Moe Jr

Daglig leder i Ringerike Utvikling AS

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev