Å være på TV i beste sendetid er i seg selv nok til å bli stolt, og når det som vises også er et produkt som så mange har bidratt til, virker det enda sterkere – og det blir en viktig del av oss. Og kanskje var det nettopp det Nils og Ronny mente når de så inderlig gjerne ville lage TV fra hjembyen. Slik at de kunne beholde den ”ektheten” de er så kjent for med Walkabout? At de ikke ville ha det kunstige studioelementet vi av og til ser på skjermen som ”latter-på-boks-fjernsyn”? Nils og Ronny har selv sagt noe om hvorfor Handlingens menn skulle lages nettopp på Ringerike og Hønefoss, og ikke minst hvorfor deres egen bakgrunn – nettopp fra Ringerike – har vært avgjørende for hvordan de gjør verden litt mindre farlig.

Historien til Nils og Ronny går langt tilbake. Vi kjenner gutta fra serien Walkabout som har samlet folk foran TV-skjermen i nesten 20 år. Når de nå tar skrittet helt ut, og lanserer det som kanskje er NRKs mest krevende og omfattende studioproduksjon, har de påtatt seg det ikke helt ubetydelige prosjektet å gjøre verden litt bedre, og litt mindre farlig.

Nils og Ronny sier: – Veien blir til HVIS du går. I mitt møte med Ringerike har kanskje betydningen av «det skal vi nok få til» vært aller mest definerende for den lokale kulturen og egenarten her. Tidligere var utrykket for meg nærmest tomt. Det var noe man skjøtet på en lykkeønskning, uten noen konkrete forventninger til handling. Det ble en ganske bratt læringskurve – for når man på Ringerike sier at det skal vi nok få til, så er forventningen at man gjør noe, og så skjer det noe. – Da kommer det noen med en gravemaskin, for å lage et bilde på det. På Ringerike er ikke dette ellers så floskelaktige utrykket tomme ord, men en konkret invitasjon til samspill og dugnad. Kulturelt er det kanskje den sterkeste egenarten ved Ringerikingen. Her er det er få tomme ord, og det sitter sterkt forankret i folkesjela at skal det skje noe må man gjøre noe.

Vi som jobber med utvikling i Ringeriksregionen er produkter av den handlings-orienterte kulturen, og vi er stolte over å bli satt til oppfølging og gjennomføring av regionale vekststrategier. Vi skjeler jo av og til andre regioner, og da registrerer vi at på noen felt arbeider vi annerledes med utvikling. Vi er utpreget handlingsorientert, og vi gjør feil – men vi lærer av dem underveis og justerer kursen.

Her er det er få tomme ord, og det sitter sterkt forankret i folkesjela at ”skal det skje noe må man gjøre noe”.

Og slik er det dersom en skal gå opp nye stier – det er ikke så mange å følge. Uttrykket ”Veien blir til mens du går” har mening, men for oss fikk det først betydning da Nils og Ronny la sin lille tvist på det: ”Veien blir til HVIS du går”. For mange blir bare stående eller følger etter andre. Det er tryggere, og man begår langt færre feil. Det er sikkert vel og bra, men det skjer mindre. Ikke alt kan planlegges og styres. Noe må nyskapes. Det kan innebære risiko. Men det betyr først og fremst positiv energi og fremskritt.

Nils og Ronny har besøkt noen av de farligste stedene i verden, og det er jo ganske modig, men skal vi tro gutta, så er det litt mindre farlig så lenge du er fra Hønefoss, og med det tror jeg de mener at en med respekt og forståelse for ting som er annerledes, ikke virker så skremmende på omgivelsene. Ringerike er en stor region, med både by og land i randsonen til Oslo. – Lakksko eller kjeledress – samma for oss. Det er det som er inni som betyr noe, sier Nils om hvordan de møter mennesker. Det er min erfaring at det er et helt typisk trekk ved Ringerikingen. Slik møtte jeg også Ringerike da vi flyttet hit fra Oslo.

Å bli møtt med respekt og forståelse heller enn skepsis, gjorde at vi raskt fant en plass i lokalsamfunnet. At folk faktisk gjør noe, og bidrar aktivt, var en hyggelig bonus.

Jørgen Moe Jr

Daglig leder i Ringerike Utvikling AS

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev