Jeg begynte å lære om urter av bestefaren min da jeg var fem år gammel. Jeg er egentlig en «blokk-unge» fra Oslo. Mamma og pappa bygde en hytte i ytre Drammensfjord, og bestefar var totning som kunne veldig mye om sopp, skog og dyr. Etter hvert flyttet jeg fra Oslo, og fikk tilgang til flora, leste urtebøker. Frøet som bestefar sådde i meg, hadde vokst. 
De fleste vet ikke hva de har i hagen. Brennesle, for eksempel, kan være både mat, medisin og klær. Det er noe av det mest næringsrike vi har. Det inneholder masse vitamin B5, B2, K og mer jern enn spinat. Det er også blodrensende, og regnes for å være «kvinne urten». Den demper blødninger, og gir jern tilbake. 
Den har også ekstra lange fiber, som man kan lage klær av. Dronningen i Osebergskipet hadde en krukke med brenneslefrø. I danske myrer er det funnet avdøde mennesker som er 2.800 år gamle, med klær av brennesle. Og den brenneslen, har man funnet ut, kom fra Østerrike! Tenk at man drev handel så langt unna for 2.800 år siden! Steinaldermennesket laget fiskegarn av brennesle. De rike i vikingtiden hadde brennesle-åker, og laget undertøy av fibrene. Det klør ikke. Som ullen gjorde. Man kan også bruke brenneslevann både som sprøytemiddel på planter, mot lus og meldugg. Man fyller en bøtte med brennesle og vann, og bruker det til å vanne med. Da jeg begynte med det, trodde naboen at vi hadde fått oss ku, for det lukter nokså vondt, men hvis man rører i det, slipper man det. 
Chaga, også kalt «kreftkjuke» er en sopp som vokser på bjørk. I Russland er det laget kreftmedisin av Chaga. Om den helbredet, vites ikke. Chaga vokser på den nordlige delen av jordkloden. Chaga inneholder mer antioksidanter enn blåbær. Verdiene i blåbær er 400, mens Chaga har et antioksidantnivå på 34.000.
Mannen min og jeg har drukket Chaga fast siden april i år. Man plukker den, skjærer den opp i skiver, og koker den et par timer. Jeg har sluttet med blodtrykksmedisin, etter at jeg begynte å drikke Chaga. Der Chaga vokser i nord Russland, finnes det nesten ikke kreft. 
Johannesurt, eller Prikkperikum, vokser også vilt i Norge. Det er et antidepressiva. Men man skal være forsiktig med det. Tar man for mye, kan man bli ømfintlig overfor lys. Og den kan oppheve virkningen av p-piller. Den kan også brukes utvortes, blandet med olje, og brukes mot tørr hud og insektbitt. 
I tillegg til å være «urteheks» maler jeg. Jeg er glad i farger. Jeg holder også kurs i bruk av urter. Hvis man er en gjeng venner som vil lære, er det bare å ta kontakt. Ringerike har en helt unik og variert flora.

Ringeriksfolk

Inspirert av sider som Humans of Dublin og Humans of New York har vi laget vår egen blogg og Facebookside som skal sette fokus på folka som utgjør vårt fine og trygge samfunn. Ringeriksfolk er folk som bor eller har sitt virke i Hole, Ringerike og Jevnaker. Vi håper at siden kan gjøre oss alle litt mer oppmerksomme på menneskene som omgir oss.

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev