Kari Thingelstad, lærer på Kirkeskolen, og gestaltterapeut

Jeg har vært på Kirkeskolen i 23 år, i vanlig undervisning. Jeg er utdannet førskolelærer og spesialpedagog og har før jobbet både i barnehage og med spesialundervisning.

Jeg ønsker at alle kan ha en vennlighet, både overfor seg selv, og andre. Når jeg er vennlig stemt mot meg selv, og også mot mine eventuelle tabber, er det enklere å være vennlig stemt mot andre.

For meg er nå førstevalget helt klart det å jobbe på småtrinnet, med den viktige begynnerundervisningen, med umiddelbarheten, nysgjerrigheten og heller ikke å forglemme lekens egenverdi. At barnet blir beredt på livet.

Jeg gleder meg til hver dag. Jeg går til jobben med smil om munnen. Jeg føler meg heldig som har denne jobben. Det finnes ikke vanskelig barn. Det finnes vanskelige situasjoner. Barnet gjør så godt det kan.Jeg ønsker at alle kan ha en vennlighet, både overfor seg selv, og andre. Når jeg er vennlig stemt mot meg selv, og også mot mine eventuelle tabber, er det enklere å være vennlig stemt mot andre. Hvis jeg har gjort noe som ikke er spesielt lurt å gjøre, ja så har jeg gjort det da. Når jeg så har ordnet opp i det jeg har gjort, så er jeg ferdig med det. Det er ikke lurt for noen å tygge drøv.

Som voksen må jeg derfor gå inn i en situasjon med undring og prøve å finne ut hvordan barnet har det, som eventuelt har gjort noe uforutsett. Det er situasjonen som kan gjøre at ting kan bli vanskelige og det er den voksne som har ansvaret for relasjonens kvalitet. Og som voksen er det lurt at jeg kjenner meg selv og min egen reaksjonsmåte. Da er det større sjanser for at jeg som voksen kan dempe en situasjon, og ikke gjøre den mer trøblete.

I klassen har vi noen stunder med oppmerksomt nærvær. Blant annet har vi fokus på pusten. Du puster og det puster i deg. Det å få tilgang til sin egen "pusteheis" kan virke beroligende.

Hverdagen er ofte mangfoldig og da kan det være bra å kunne finne ro i seg selv. Jeg tror at det å gi barn og unge mulighet til å øve seg på forskjellige mestringsstrategier, i trygge omgivelser, kan gi dem større mulighet til selv å finne fram til ulike løsninger, når det trengs.

5-6 åringer er kloke små mennesker. De har stor evne til empati, inkludering og rettferdighet. Så her er det bare for skolen å legge forholdene til rette for god vekst!

Nå som jeg er 67 år ser jeg med glede og takknemlighet tilbake på årene med barn og unge. Det har vært moro. Jeg fortsetter yrkeslivet som gestaltterapeut, nå på heltid, og gleder meg til det.

Ringeriksfolk

Inspirert av sider som Humans of Dublin og Humans of New York har vi laget vår egen blogg og Facebookside som skal sette fokus på folka som utgjør vårt fine og trygge samfunn. Ringeriksfolk er folk som bor eller har sitt virke i Hole, Ringerike og Jevnaker. Vi håper at siden kan gjøre oss alle litt mer oppmerksomme på menneskene som omgir oss.

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev