For meg er religion en privatsak. Det er noe mellom meg, og Allah. Det er tro. Andre har sin tro. Jeg respekterer deres tro, og ikke noe ønske om å forandre mennesker.

Jeg regner meg som en Hønefossing, og er stolt av å si det. Jeg kom hit i 2005, etter å ha kommet til Norge med min kone og to barn i 2004, fra Somalia. Nå vi har fem barn, to av dem er voksne.

Somaliere regner seg som afrikanere, ikke arabere. Men vi har mye fra det arabiske samfunnet. Somalia var et moderne samfunn frem til borgerkrigen i 1991. Vi hadde god økonomi, og et godt samfunn. Nå er alt ødelagt av borgerkrig og senere av terrorister.

I Somalia, da jeg vokste opp, hadde vi kvinnelig politi, militære, politikere, ambassadører og regjeringsmedlemmer. For å se kvinners rolle i det somaliske samfunnet, må man egentlig dra til Somalia, ikke lese hvordan media fremstiller det.

Om somaliere - man må kjenne dem godt. De er hjelpsomme og snille. De deler det de har med venner og familier. Gjester er alltid velkommen hos dem. For å lære mer om dem, ta kontakt med dem. Se kulturen og smak på maten. Det bor rundt 30.000 somaliere i Norge i dag

Norge, sett fra min side, består av gode folk. Dere tar imot flyktninger, som flykter fra krig og konflikt . Dere gir årlig 240-270 millioner i veldedighet via TV aksjonen og Operasjon Dagsverk.

Nordmenn er tøffe. Hvis man ser på historien, og været i dette landet, så har de vært sterke som har bodd her. Jeg har stor respekt for det. Levestandarden her er veldig god. Når det gjelder det politiske systemet, dugnadsånden, så er dette ting som jeg formidler til Somalia som gode verdier. Jeg har mye respekt for dette. Se bare på 17. mai for eksempel, det er å feire i et stort fellesskap, uten å bruke mye penger. Opptog i Saudi Arabia, for eksempel, kan koste milliarder av kroner.

Når det gjelder integrering, så er dette et ansvar for begge parter. Både nordmenn og innvandrere, og innvandrere seg imellom. Innvandrere må være litt tøffe, og ta ansvar for å lære seg språket, finne seg en jobb, og tilpasse seg kulturen, men nordmenn må også si «velkommen» hvis en innvandrer banker på døren. Det er til og med nordmenn som ikke er integrert, og lever alene og isolerte.

Jeg vil at hvert enkelt menneske skal ta seg tid til å si «hei» til innvandrere og starte en samtale, også vi som allerede er her. Men innvandrere må være selvstendige, og ikke bare sitte og vente på at andre skal ta kontakt. Jeg jobber mye frivillig, og dette har vært en viktig del av integreringen for meg. Jeg er med på dugnader, samler inn penger til forskjellige aksjoner, og jeg har flere eldre som jeg hjelper, for eksempel å kjøre dem på butikken. Jeg liker å hjelpe andre mennesker og har mange venner i Hønefoss.

Barna mine deltar i samfunnet, kona mi jobber, kjører bil og går på skole. Jeg ser ikke noe annerledes med dem og andre kvinner, unntatt hijaben. Det er et religiøst hodeplagg, som det er frivillig å gå med. Det Saudi Arabiske synet på kvinner, handler om kultur, ikke religion. Jeg prøver å være en god borger, og et godt medlem av det norske samfunnet. Jeg er medlem av turistforeningen, og har nøkkel til en hytte, som jeg besøker med barna mine.
Jeg vil takke folket på Ringerike, vi ble tatt veldig godt imot i samfunnet her. Vi fikk veldig god støtte fra det offentlige også. Jeg respekterer nordmenn. De er sterke folk. (Vi er sterke folk).

Ringeriksfolk

Inspirert av sider som Humans of Dublin og Humans of New York har vi laget vår egen blogg og Facebookside som skal sette fokus på folka som utgjør vårt fine og trygge samfunn. Ringeriksfolk er folk som bor eller har sitt virke i Hole, Ringerike og Jevnaker. Vi håper at siden kan gjøre oss alle litt mer oppmerksomme på menneskene som omgir oss.

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev