Ali Amini (21) Jus student på HSN ( Høyskolen i Sør-Øst- Norge)

Jeg var 13 år. Moren min, mine tre søsken og jeg sto på stranda i Tyrkia mens menneskesmuglerne pekte på oss med maskingevær.

Vi hadde flyktet fra Afghanistan. Foran oss i vannet lå en gummibåt med plass til fire personer. Oppi den båten, skulle det 48 flyktninger.

Hvis vi snudde, ville de skutt oss, for da hadde de blitt tatt. Vi hadde alle blitt lurt til å tro at det var en stor båt som skulle ta oss med.

Akkurat da var fremtiden like svart som havet. Jeg glemmer aldri det øyeblikket. Jeg hadde ikke noe håp.
Etter to-tre timer på havet begynte båten å synke, da hadde alle 48 kommet oss nær en strand i Hellas. Vi måtte hoppe ut i vannet, og komme oss i land.

Så kom jeg til Bardufoss. Jeg begynte i niende klasse og kunne verken norsk eller engelsk. Jeg syntes det var grusomt å ikke kunne språket; jeg kunne hverken be om et glass melk eller en kopp te.

Hver dag etter skolen gikk jeg på norskkurs og etter det gjorde jeg lekser. Jeg jobbet med skole fra 09:00 til 22:00 hver dag.
Målet mitt var å bli advokat men læreren min på ungdomsskolen, anbefalte meg å ta yrkesfag. Det rådet fulgte jeg ikke.

Jeg gikk ut av videregående med 5,1 i snitt. 0,2 for lite til å begynne på jus-studiet. Så begynte jeg å studere jus i Hønefoss. Nå har jeg kjøpt meg leilighet i Stabellsgate og har tre jobber ved siden av studiene. Jeg jobber i biblioteket på høyskolen, i barnevernet og på Meny.

Mottakelsen av studenter her på Ringerike er veldig bra. Dette er en veldig flott by. Jeg var skeptisk i begynnelsen men det tok veldig kort tid å bli kjent, og innbyggerne her er flotte mennesker.

Nå går jeg tredje året på Jus, og skal begynne på masteren min i Oslo til høsten. Når jeg er ferdig utdannet advokat vil jeg jobbe med strafferett for påtalemyndighetene.

Jeg holder også på å skrive en bok om livet mitt. Jeg vil vise at vanlige folk kan klare dette. Hvis jeg skulle gi noen råd, så er det:
å jobbe hardt.

Ringeriksfolk

Inspirert av sider som Humans of Dublin og Humans of New York har vi laget vår egen blogg og Facebookside som skal sette fokus på folka som utgjør vårt fine og trygge samfunn. Ringeriksfolk er folk som bor eller har sitt virke i Hole, Ringerike og Jevnaker. Vi håper at siden kan gjøre oss alle litt mer oppmerksomme på menneskene som omgir oss.

Se alle blogginnlegg

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev